omni 2010.03.07. 20:50

Tuleltuk

Es meg egy dologot sikerult ugy tunik tulelnunk, Magyarorszagrol kiszakadt kicsi csaladom ujra buszke lehet magara. Bar nem nagy dolog, de a kezdetektol fogva tartottam tole, de vege van ugy tunik: a morvaorszagi elso telunknek. Sejtettem hogy nem lesz olyan konnyed moka, mint Magyarorszagon, ahogy hallottam ott is kijutott a jobol, itt azert persze kemenyebb volt.

December vegetol kb februar vegig mondanam hogy tartott, elgondolkodtato, hogy amikor decemberben leesett az elso ho es eljott a fagy, talan meg sokan emlekeznek ra, hogy a MAVnak sikerult masfel oras keseseket produkalnia Kobanya es a Keleti kozott (anyam latogatoban volt itt, sajat boren tapasztalta meg). Na akkor itt is voltak kesesek, kemeny 8-10 perc. Vajon megint mit csinalnak itt maskep mit ott?

Telet szimplan ugy tudnam jellemezni hogy nagyon hideg, amit en lattam, hogy januar elejen leesett egy 20 cm ho, az nem olvadt el, erre esett meg vagy 20 centi par hettel kesobb, es vegul meg 10-15 centi. Igy aki rossz helyre lepett terdig siman el tudott merulni. Ami viszont tipikus cseh: van itt egy kellemes autout, ami kette valik. Na itt ebben a kedves kanyarban valamiert csak az egyik savot sikerult letakaritani, a masikrol meg 'ugyis elolvad'. Viszont a csehek tartottak azt amiert nalunk mindenki konyorog, es mivel magyar ember az autojat esernyonek hasznalja, igy nem igazan tartjak be: aki teheti ne menjen autoval. Igy olyan jol kiurult a varos hogy az csak na. Persze en mivel magyar vagyok egy percre nem tettem le az automat. :)

Tulajdonkeppen a havat leszamitva az a masfel - ket - harom het volt emlekezetes amikor a nappali csucshomerseklet -13 C volt, az esti -25 - -26. Viszont vicces az emberi szervezet, hogyan alkalmazkodik es erzi meg a legkisebb valtozast: volt amikor -10 fok volt es akkor mar ugy ereztuk 'milyen jo meleg van'. Amugy igen, ez is azt mutatja, hogy nem tudatosan indultunk neki ennek az egesznek. Nemet kollegammal beszelgettem a napokban, 'abroad experience'-t akar, felmerult Lengyelorszag es Svedorszag, de oda nem szivesen menne, mert hideg van. Naja. O gondol ra, en nem.

Lassan kezd bennem kirajzolodni, hogy mik azok amiket ajanlanek annak aki kulfoldre vagyik. Ez is rajta lesz a listan. A hetvegen haza (kell) menni, amire kb ugy keszulok mint egy foghuzasra, egyik porcikam se kivanja, hogy a valasztastol tulfutott orszagomban legyek. Egyreszrol szerintem a magyar ember jobban bele eli magat az egeszbe mint amennyire kene, masreszrol mar tudom elore hogy egy ujabb szetszakadasos menet lesz. De a rendelest veszuk fel, mosoport, cukrot, tejet, sajtot, olajat hozzatok gyerekek. Nagy tetelbe jo lesz az, elall es majd tudunk adni Gizi neninek is.

Es akkor miert is nem kivankozom haza? Nem, nem azert mert bevasarlokocsi vagyok, szeretek segiteni az embereknek, es tudom hogy ha nem kell a 120 ft-os akcios tejet megvenni a tacskoban, hanem 80 ft-ert kapjak meg, azert az konnyites pl a nagyszuleimnek. Csak elkeserit, hogy nem 'luxus' dolgok azok, amiket nem egyszeruen tud megengedni maganak az atlag magyar.

Ja es meg valami. A heten ereztem a boromon a szegyent. Kegyetlen erzes volt. APEHosok sztrajkolnak. Gratulalok. Tobbet akarnak a semmibol. Persze ha ok nem dolgoznak nincs, ez tiszta, de azert keruljenek mar az okos szakszervezeti vezetok tisztaba azzal, hogy ha lazitjak az embert, attol nem lesz semmivel jobb. Ugy volt, hogy itt is lesz sztrajk a tomegkozlekedesben, de lefujtak. Mondtak a cseh kollegaim, hogy ritka az ilyen. Mikor mondtam hogy nalunk a MAV lassan 2 eve sztajkol csak neztek. Tenyleg Gaskoek befejeztek vegre a sztrajkukat, vagy ugy fogunk most mar igy fogok elni?

A bejegyzés trackback címe:

https://omni.blog.hu/api/trackback/id/tr641817278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása